zamknijzamknij
zamknij
strona główna urzędu gminy strona główna
     

Wybierz numer archiwalny

Wieść Gminna Nr 1/2012
URZĄD GMINY INFORMUJE
OŚWIATA I KULTURA
STOWARZYSZENIE
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH
GOPS W CHMIELNIKU
OCHOTNICZA STRAŻ POŻARNA
OGŁOSZENIE
012345

Wieść Gminna 1/2012 OŚWIATA I KULTURA
Wielkanocne przysmaki

Święta Wielkanocne kojarzą się ze wspaniałymi potrawami i wypiekami, bukietem żonkili, barankiem i pisankami oraz gałązkami bukszpanu na uroczyście nakrytym stole. Staropolskim zwyczajem pierwszy świąteczny posiłek zaczynamy od podzielenia się z bliskimi święconym jajkiem - symbolem życia i złożeniem sobie życzeń. Następnie zasiadamy do pięknie nakrytego stołu, aby delektować się smakiem wielkanocnych specjałów. Tradycyjnie powinny znaleźć się: jajka, chrzan, szynka, kiełbasa, baby i mazurki udekorowane polewą. Oto kilka propozycji sprawdzonych przysmaków na wielkanocny stół.

Półmisek jaj

  • 6 jajek
  • 2 cebulki dymki lub szczypiorek.
  • 1 ogórek świeży,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1/2 świeżej papryki,
  • 2 łyżki majonezu sól pieprz do smaku zielenina do dekoracji (sałata, koperek)

Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na pół, wyjąc żółtka. Warzywa umyć osuszyć drobno posiekać Majonez utrzeć z żółtkami, przyprawić, dodać warzywa, wymieszać. Masą napełnić połówki białek, ułożyć na półmisku na sałacie. Udekorować zieleniną.

Rożki z szynki

  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 łyżka majonezu, 2 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, sól cukier 6 plasterków szynki.

Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać rodzynki, chrzan, majonez, śmietanę. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na brzeg każdego plastra szynki nałożyć farsz. Szynkę zawinąć w rożek i ułożyć na półmisku obok jajek.

Szybka Baba Wielkanocna

  • 4 jaja,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • cukier waniliowy,
  • po pół szklanki mąki; ziemniaczanej, krupczatki i tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 margaryna (lub masło – jeśli ktoś woli),
  • ewentualnie skórka otarta z cytryny (lub łyżka kakao i 2 łyżki mleka – na babkę marmurkowa),

Za pomocą miksera, utrzeć jaja z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlać wrzącą margarynę ciągle ubijając, dodać skórkę cytrynową lub olejek waniliowy zależnie od upodobań.

Przelać do formy (posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą).

Jeśli chce się uzyskać efekt babki marmurkowej należy zostawić mn. w. 1/5 ciasta i dodać przesiane kakao i mleko. Zmiksować razem i wylać na wierzch ciasta białego.

Piec ok. 30-40 min w temp. ok. 170 stopni.

Mazurek kajmakowy

Kruche ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko

Masa kajmakowa

  • 1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki,
  • 10 łyżek cukru,
  • 6 dag masła,
  • esencja waniliowa

poza tym

  • marmolada lub dżem
  • do dekoracji - dowolnie: orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, migdały, płatki migdałowe.

CIASTO:

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok. 45 minut. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy rozwałkować jednakowe placki (najlepiej w 2 jednakowych blaszkach) o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą, ale cieniutko.

Kajmak: Mleko lub śmietanę gotować z cukrem stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Mleko należy gotować w dużym garnku, na dużym ogniu. Trwa to ok. 20 minut, ale warto, bo masa jest pyszna!

Gdy masa zgęstnieje, a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać drewnianą pałką.

Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować, ponieważ bardzo szybko zastyga.

SMACZNEGO !

przepisy wybrała
Beata Wojnarowicz-Hondz


poprzednia strona do góry

drukuj


Czwartek, 2 Maja 2024 r.
WYSZUKIWARKA
Warto przeczytać
12 Maja 2022 r.
Do 30 czerwca 2022 r. każdy właściciel (lub zarządca) nieruchomości ma obowiązek zgłosić, jakiego rodzaju źródło ciepła jest wykorzystywane do jej ogrzewania.
12 Maja 2022 r.
Trwają roboty budowlane na zadaniu pn. "Odbudowa mostu na rzece Chmielnik w ciągu drogi gminnej nr 108258R Chmielnik - Zawodzie"
Realizacja: ProART