|
|||||
|
|||||
|
Warsztaty kulinarne dla najmłodszych
W maju, uczniowie klas I a i I b ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Chmielniku uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, w gościnnej pizzerii Gusto Dominium w Rzeszowie. Warsztaty odbywały się w ramach innowacji pedagogicznej. Dzieci poznawały historię pizzy, która początkowo była prosta i uboga w składniki. Zawsze była daniem przypominającym cienki placek chlebowy, który sprzedawano na rogu ulicy w Neapolu. Mijały lata, ów placek zmieniał swój wygląd. Stał się popularny, a jego tajemnicą były składniki, z których powstawał.
UwielbianÄ… przez wszystkich pizzÄ™ rozpowszechniÅ‚a królowa MaÅ‚gorzata, dla której neapolitaÅ„ski piekarz przygotowaÅ‚ pizzÄ™ z pomidorami, serem mozzarella i bazyliÄ…. SkÅ‚adniki te symbolizowaÅ‚y wÅ‚oskie barwy narodowe. Piekarz, chcÄ…c uczcić tak znamienitego goÅ›cia, jakim byÅ‚a królowa, nazwaÅ‚ danie jej imieniem. Od tej pory mamy pizzÄ™ o nazwie Margherita. Całą historiÄ™ ulubionego przez dzieci dania opowiedziaÅ‚a uczestnikom warsztatów pani Ewa, pracownica restauracji. Potem dzieci poznawaÅ‚y poszczególne skÅ‚adniki ciasta i dodatki, które dziÅ› sÄ… bardzo różne, a sami klienci mogÄ… sobie je wybrać. Åšlinki ciekÅ‚y, ogromne placki przyjmowaÅ‚y okrÄ…gÅ‚e ksztaÅ‚ty, na których ukÅ‚adane byÅ‚y: ser, pomidory, kukurydza, bazylia. Udekorowane placki powÄ™drowaÅ‚y do pieca. Wszyscy z niecierpliwoÅ›ciÄ… oczekiwali na koÅ„cowy efekt, a ten byÅ‚ caÅ‚kiem smakowity. Po degustacji nastÄ…piÅ‚ najważniejszy moment – ukoÅ„czenia kursu „MaÅ‚ego Pizzera”. NastÄ…piÅ‚o wrÄ™czenie pamiÄ…tkowych dyplomów i zrobienie wspólnego zdjÄ™cia w strojach kucharza. WrażeÅ„ byÅ‚o wiele, wspomnieÅ„ bÄ™dzie jeszcze wiÄ™cej.
Halina Biestek, Bernadetta GÄ…ska |
|||||