|
|||||
|
|||||
|
W trosce o zdrowie mÅ‚odzieży Gimnazjum im. Szarych Szeregów w Chmielniku, w bieżącym roku szkolnym, przystÄ…piÅ‚o do realizacji ogólnopolskiego programu profilaktycznego „Trzymaj formÄ™”. Celem tego programu jest edukacja w zakresie trwaÅ‚ego ksztaÅ‚towania prozdrowotnych nawyków wÅ›ród mÅ‚odzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocjÄ™ zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualnÄ… i wolny wybór jednostki. Organizatorami programu „Trzymaj formÄ™” jest Polska Federacja Producentów Å»ywnoÅ›ci oraz Główny Inspektorat Sanitarny. SzkoÅ‚y przystÄ™pujÄ…ce do programu otrzymaÅ‚y ciekawe materiaÅ‚y i pomoce dydaktyczne. W chmielnickim Gimnazjum koordynatorzy programu przygotowali harmonogram dziaÅ‚aÅ„, który realizowali sami uczniowie. Każda klasa otrzymaÅ‚a zadanie realizacji trzech wybranych projektów. Poszczególne zespoÅ‚y staraÅ‚y siÄ™ sukcesywnie prezentować swoje projekty przed całą szkołą. PomysÅ‚owość realizacji tych zadaÅ„ oraz ich wartość merytoryczna zostanÄ… nagrodzone wyjazdem na MiÄ™dzynarodowe Targi Å»ywnoÅ›ci.
Po co to robimy? Statystyki wskazujÄ…, iż wiÄ™kszość mÅ‚odzieży w Polsce spÄ™dza wolny czas przed komputerem i telewizorem, ich rodzice poruszajÄ… siÄ™ samochodami, rodziny nie wychodzÄ… na wspólne spacery co przyczyniÅ‚o siÄ™ do tego, iż nasz kraj zajmuje czoÅ‚owe miejsce wÅ›ród krajów europejskich w siedzÄ…cym trybie życia, a co za tym idzie grozi nam otyÅ‚ość. Zdarza siÄ™ też, iż wÅ›ród zalewu produktów spożywczych mÅ‚odzi ludzie sÄ… niedożywieni, gdyż zapychajÄ…c siÄ™ sklepowymi „smakoÅ‚ykami”, nie dostarczajÄ… swojemu organizmowi wÅ‚aÅ›ciwych proporcji witamin, skÅ‚adników mineralnych, wÄ™glowodanów, biaÅ‚ka, cukrów i tÅ‚uszczów niezbÄ™dnych do normalnego funkcjonowania organizmu. Takie niedobory mogÄ… sprawić, iż mÅ‚ody czÅ‚owiek jest osÅ‚abiony, ma problemy z pamiÄ™ciÄ… i koncentracjÄ… uwagi. W takim przypadku konieczna jest zbilansowana dieta, która zawiera to wszystko co jest potrzebne organizmowi do zdrowego życia. Tego wÅ‚aÅ›nie uczÄ… siÄ™ nasi gimnazjaliÅ›ci. W ramach projektu promujÄ… wiÄ™c nowÄ… piramidÄ™ żywienia, której podstawÄ™ stanowi codzienna aktywność fizyczna. WÅ›ród przygotowanych przez uczniów zadaÅ„ znalazÅ‚y siÄ™ takie, które prezentowaÅ‚y ćwiczenia fizyczne, jak gimnastyka, taniec i uprawianie dyscyplin sportowych, a także te, które przedstawiaÅ‚y konkrety odnoÅ›nie zdrowego odżywiania. W Gimnazjum, w ramach jednego z takich zadaÅ„ można byÅ‚o również sprawdzić swój wskaźnik BMI (Body Mass Index), wyrażony wzorem: BMI = masa ciaÅ‚a (kg) / wzrost (m)2 który obrazuje czy mamy prawidÅ‚owÄ… wagÄ™. Tu, po uprzednim zmierzeniu siÄ™ i zważeniu, uczniowie obliczali swoje BMI wg wzoru, a nastÄ™pnie sprawdzali jego zgodność w tabeli wartoÅ›ci granicznych tego wskaźnika. Otóż, jako kryterium nadwagi uważa siÄ™ BMI = 25-29,9, a otyÅ‚oÅ›ci – BMI powyżej 30. PrawidÅ‚owa masa ciaÅ‚a mieÅ›ci siÄ™ w BMI = 20-25, natomiast poniżej 18,5 to już niedowaga. WartoÅ›ci te sÄ… opracowane dla dorosÅ‚ych i starszej mÅ‚odzieży. W przypadku dzieci, metoda ta wymaga dodatkowego użycia odpowiednich tabel lub siatek centylowych, uwzglÄ™dniajÄ…cych pÅ‚eć i wiek dziecka w ocenie BMI, stosowana jest przez specjalistów (lekarzy, pielÄ™gniarki szkolne). Z takÄ… wiedzÄ… można byÅ‚o przystÄ…pić do degustacji zdrowej żywnoÅ›ci, zapoznać siÄ™ z ciekawymi przepisami na peÅ‚nowartoÅ›ciowe posiÅ‚ki, a także dowiedzieć siÄ™ jak odczytywać i praktycznie wykorzystywać oznaczenia GDA, zawarte na opakowaniach produktów w sklepach, poruszano przy tym również prawa konsumenta. ZmieniÅ‚ swój asortyment także szkolny sklepik, w którym pojawiÅ‚y siÄ™ Å›wieże owoce, soki warzywne i woda mineralna niegazowana.
Co powinni wiedzieć rodzice nastolatków? Otóż u młodzieży, w okresie pokwitania zwiększa się zapotrzebowanie na energię (kalorie). Tak więc w grupie wiekowej 10-12 lat zalecana wartość energetyczna dziennego spożycia u dziewcząt wynosi 1750-2150 kcal chłopców 1900-2350 kcal. Natomiast w grupie wiekowej 13-15 lat dziewczęta powinny spożywać 1950-2400 kcal, a chłopcy w tym wieku już 2200-2850 kcal dziennie. Organizm w okresie intensywnego wzrostu wymaga szczególnie dobrego odżywiania. Zalecane normy żywieniowe uwzględniające zapotrzebowanie na energię i podstawowe, niezbędne składniki odżywcze dla młodzieży opracowane zostały w Polsce przez Instytut Żywności i Żywienia. (http://www.izz.waw.pl/wwzz/normy.html) Prawidłowe żywienie to nie tylko dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, ale także regularność posiłków, czyli ich liczba i rozłożenie w ciągu dnia. Dzieci i młodzież powinny spożywać średnio 4 - 5 posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach dnia. Przerwy między posiłkami nie powinny trwać dłużej niż 4 godziny. Rzadsze spożywanie posiłków np. 3 w ciągu dnia powoduje obniżenie stężenia glukozy we krwi (hipoglikemię), co wywołuje uczucie głodu, zmęczenia, pogarsza koncentrację uwagi. Mogą wystąpić również bóle brzucha i inne dolegliwości. Uczniowie nie spożywający regularnie posiłków: częściej odczuwają osłabienie, rozdrażnienie, wykazują gorsze wyniki w nauce i w sprawdzianach sprawności fizycznej gorzej wywiązują się z obowiązków ucznia, niżej oceniają swój stan zdrowia w porównaniu z rówieśnikami żywiącymi się regularnie. Ciekawostką jest to, iż ponad 80 rodzajów chorób wieku dojrzałego jak: otyłość, niedokrwienna choroba serca, nadciśnienie, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory przewodu pokarmowego, próchnica zębów, to rezultat naszego nieprawidłowego odżywiania w dzieciństwie i w wieku dorastania. Im wyższa świadomość młodzieży na temat zdrowego stylu życia, tym większa szansa na to, że będą racjonalnie wybierać produkty i spożywać proporcje sprzyjające ich zdrowiu oraz, że świadomie będą organizować sobie czas z dużą dawką ruchu na świeżym powietrzu. Takie jest założenie. Gimnazjum stara się inwestować w przyszłość swoich uczniów pod każdym względem, a sprawa ich zdrowia i kondycji psychofizycznej, w kontekście powyższych zagadnień, wydaje się sprawą priorytetową. Warto więc zadbać o zdrowie młodzieży, już dziś. Monika Wójcik
* W niniejszym artykule zawarto treści merytoryczne pochodzące ze strony internetowej: www.trzymajforme.pl |
|||||